fbpx

Mellom Iveland & Vennesla


Her kan du bestille boka «Mellom Iveland & Vennesla» av Odd Magne Røinås

. Bestillings-skjemaet finner du litt lengre ned på denne siden. Prisen for boka er 400 kr.

Men først litt om hva du finner i boka:

Forord:

Noen år før min far døde spurte jeg ham hvor mange søsken hans far hadde. Da tenkte han litt, og så svarte han: «Det er jeg sannelig ikke helt sikker på, jeg tror de kanskje var fem-seks.» Dette uventede svaret tente virkelig min nysgjerrighet og interesse for å finne opplysninger om slekta på farssiden. Ved hjelp av kirkebøker, folketellinger og bygdebøker trådte generasjon etter generasjon fram med navn og årstall, og innimellom også en og annen beretning om spesielle tildragelser i deres liv. Og ikke minst kom det for en dag noen opplysninger om hvor de hadde levd og hvilke levekår de hadde hatt.
Jeg har selv hatt stor glede av å ha fått litt innblikk i min slektshistorie, og jeg bestemte meg tidlig for å gjøre dette tilgjengelig for andre i familien som måtte ha interesse av det. Denne boka er således blitt til ved at jeg har samlet mine notater og nedtegnelser og forsøkt å systematisere dem på min måte.
Etter hvert slo det meg at mine forfedre på farssiden hadde vært bosatt på gårder og husmannsplasser som geografisk ligger ganske nær der hvor jeg selv vokste opp. Det var en overraskende oppdagelse, og det undret meg at ingen i slekta hadde fortalt meg om dette. Kanskje er grunnen at det var få som visste noe særlig om det. For min del ble dette en spore til å vite mer om gårdenes historie. Plutselig ble det interessant å vite noe om andre som også hadde bodd i disse traktene. I tillegg til min egen slektshistorie, vil jeg gjennom denne boka fortelle noe om gårdene Vollane, Paulen, Slottet, Knudane, Kuarstøl, Rona og Tellhaugane, – foruten stedet Kringsjå, som er mitt eget fødested. Geografisk ligger de fleste av disse stedene så og si på grensa mellom kommunene Vennesla og Iveland, og folk som har bodd her, har måttet finne praktiske løsninger på noen utfordringer som følge av tilværelsen som «grenseboere».
I arbeidet med å samle stoff og bilder har jeg hatt stor nytte og glede av samtaler med folk som husker tilbake til egne opplevelser og fortellinger de har hørt om tidligere generasjoner. I første rekke gjelder dette mine søsken og noen av mine søskenbarn på min fars side.
Jeg vil også rette en stor takk til Ingvald Ingebretsen som har hjulpet meg med bildematerialet og tilretteleggingen av boka, og til Arvid Bergstøl for hans flotte illustrasjoner!

Odd Magne Røinås

Boka kan sendes pr post, men du kan også vippe innom Ingvald i Moskedalen evt til Odd Magne i Søgne. Fyll ut skjemaet så tar Odd Magne kontakt med deg

Takk for at du vippa innom!

Del jønne deia innleggane med andre hvis du fant noe gøy noe. Vipp innom nettbutikken å kikk dæ litt rondt. Der finner du alt ifrå kaffikåpper te bilder du kan ha på veggen. "by Kranglefant" er en kolleksjon med produkter som er utarbeidet i sammen med Ressursen på Hunsøya. Detta er produkter som er vennesla-inspirert. Deia produktane lage di øu her i Vennesla by Kranglefant

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi og våre forretningspartnere bruker teknologier, inkludert informasjonskapsler «cookies» til å samle informasjon om deg for forskjellige formål