fbpx

Livsfarlige Julemiddager!

Denne gånga ska æ fortele dykken litt om noe som æ veldig vikti for noen, å då tru æ det æ best å ha eindel a det på bokmål…det vise sæ at resten a landet ligge litt ette på å lære sæ venndølsk dessverre.

Heilt sia æ va liden så he æ aldri heilt skjønt åffår æ av å te he blitt så infernalsk sinna inni mæ. Det he virka sånn at detta forskrekkelie sinne he kåmme på i dei mest koslie omgivelse. På tia som en he dei nærmaste nærmast.

Det æ nå i vaksen alder at det he blitt mæ bekjent at det æ et syndrom.. et syndrom som ca 4% a oss lide a. Nødda æ at hvis 4% lide a det, så vil nok det teseie at 75% a befolkninga blir usatt for konsekvensane a det. Å det æ mange det.

Internettet seie om detta syndromet:

Misofoni er en tilstand der en person opplever sterke negative følelser, som sinne og irritasjon, som svar på spesifikke lyder. Disse lydene er ofte hverdagslyder, for eksempel at noen tygger høyt eller banker på fingrene. Personer med misofoni har ofte en sterk fysisk reaksjon på disse lydene, som økt hjertefrekvens og svette. Den eksakte årsaken til misofoni er ikke kjent, men det antas å innebære et problem med måten hjernen behandler lyd på. Misofoni behandles ofte med en kombinasjon av terapi og medisiner. Noen mennesker med misofoni kan også finne det nyttig å bruke støyreduserende hodetelefoner eller andre enheter for å redusere eksponeringen for triggerlyder.

Spiselyder æ ein a mine «triggere», det vil sei at i dei kosligaste forsamlinger så kan æ plutselig bli overvelda a et forskrekkeli sinne…et sinne som faktisk æ retta mod dei som en æ mest gla i på denna planeten, å det æ jo forskrekkeli frustrerans. Nå jårr en jo sitt beste te å trøkke detta sinne ner i støvlane, men den gode familiemiddagen blir ikkje så god.

Undertegnede på Kinarestaurant i byen

 

Ofte så ende det opp med at en ikkje vil oppsøge situasjoner der en potensielt kan bli udsatt for deia «triggerane», å det æ jo slettes ikkje noe greit det hellår. Spesielt rondt juletider. Å fameliemiddaane stenne i kø, å det kan jo fort bli galt oppfatta hvis en ikkje vil møde opp.

En kan jo ikkje møde opp å forlange at alle må endre edemønsteret sitt hellår, det skolle ha blitt leven?!

om Tommy smatta?? kan huske det som om det va igår!!

 

Det gjekk ein reklame på radioen for et bel sia, der bjønte reklamen med at noen gomla å åd…altså, æ va ikkje forberedt på detta levenet. Æ va på vei te arbei å va egentli i godt humør. Det va just i det æ passerte bedehuset i Ålefjær at detta angrepet kom øve mæ. Æ råkk såvidt hitt te krøsset inn te Ålefjær innen panikken tok tak. Æ skjønte jo ikkje med ei gång å detta va. Æ he aldri hørt på P4 ettepå!

Æ tykke litt synd på den kunden å kom te den mårraen øu…»kan ikkje legge belegg på detta, riv heile huset!»

Æ he verdens minste honn heime, ein bitteliden Chihuahua . At den leve ennå æ øve min evne te å begribe. Ho ede på akkord på et lydnivå som ein svær bever felle ospetre. Så det æ ikkje heilt uden gronn at æ gjenge på arbei når den ska ede frokost. 

Æ he ein arbeidskollega som alltid pleide å ringe mæ når han åd frokost. Denna fyren lagra maden sånn hallveis ner i halsen mens han åd. Det blei litt som å høre på en danske. Som regel klaska æ på røyret å sa an måtte ringe når han va kåmme te kaffien.

Camilla i sydenstemning

Æ he just kåmme heim ifrå ei vege på Gran Canaria. Det gjekk ud ei befaling frå mi mor oppi Ose om at nå måtte alle bånnane hosses være med på tur!

Æ gjekk lenge å grudde mæ te detta. Fem egenrådige personer i ein leilighed, å minst ein a oss med Misofoni … Det va jo mest som ei tikkans bombe å reine.

Dei siste ugane før mi reiste så gjorde æ alt for ikkje å tenke på denna turen, æ så mest bare potensielle triggere øve alt.

 

Detta seie internettet om Misofoni å famelie:

Misofoni kan ha en betydelig innvirkning på en persons familieliv. Personer med misofoni opplever sterke negative følelser, som sinne og irritasjon, som svar på visse lyder. Disse lydene kan være vanlige i familiesammenheng, for eksempel at noen tygger høyt eller banker på fingrene. Disse reaksjonene kan gjøre det vanskelig for en person med misofoni å være rundt sine familiemedlemmer og kan føre til konflikter og misforståelser. Det er viktig for familiemedlemmer å være forståelsesfulle og støttende for en person med misofoni. Å gi et stille og fredelig miljø, unngå triggerlyder og være tålmodig og forståelsesfull kan alle bidra til å gjøre livet enklere for en person med misofoni og deres familie. I tillegg kan terapi og medisiner være nyttig for å håndtere symptomene på misofoni og forbedre en persons forhold til familien.

Turen gjekk øve all forventning den, møe på gronn a at di kjenne mæ. Di vett æ galt det kan bli. Å det æ vel det som æ noe a nøkkelen te detta. La dei du æ mest gla i få greie på å du slide med, så ska du se di ter hensyn. 

I vår flokk så ædde humor som æ hjelpemiddelet. Plutselig konne Tommy sei: nå må du gå i baren Ingvald, mamma ska ede. Litt aleinetid i baren på hotellet passer alltid!

På Julaften klåkka 5, ellår det omkring, så sidde alle å ede julemiddag. Å då sidde det sannsynligvis 480 stk bare i Vennesla å bide tennane isammen så hardt di kan, kline på sæ et stramt smil å kyda a å kosli detta va.

Noen a symptonane di he forska sæ fram te:

Symptomene på misofoni varierer fra person til person, men vanlige symptomer inkluderer:

  • Sterke negative følelser, som sinne og irritasjon, som svar på visse lyder
  • En fysisk reaksjon for å utløse lyder, som økt hjertefrekvens og svette
  • Unngå situasjoner eller miljøer som inneholder triggerlyder
  • Vanskeligheter med å fokusere eller konsentrere seg i nærvær av triggerlyder
  • Relasjonsvansker på grunn av konflikter med andre om triggerlyder

Misofoni er en relativt ny og dårlig forstått tilstand, så symptomene og alvorlighetsgraden kan variere fra person til person. Det er viktig for alle som opplever disse symptomene å snakke med en kvalifisert helsepersonell for å få en riktig diagnose og behandlingsplan.

 

Det æ møe rart en finne på for ikkje å havne i triggersituasjoner, for mæ så he det vært å ta turen ud med kameraet å fotografere. Då æ en ofte aleine i naturen, noen ter sæ ein spasertur for å «reste a sæ» sinnet.

Ingen lige å bli sinna, ellår, di fleste lige ikkje å bli sinna. Å bli vond på noen som en ikkje kjenne æ ikkje sååå nøye, men det æ når detta kjæme på med noen du æ forskrekkeli gla i det blir ekstra frustrerans.

Fortel dei nærmaste, du vil møde forståelse. Ingen ønske å ha ein sinna håggårm te bords.

Æ vil avslutte med noen gode lykkeønskinger te den som havne imellom to onkler på julemiddagen, som ikkje he vært «justert» i tyggeetikette sia 1990. Hold ud! Ta dæ ein tur på verandaen, bjønn å røyg sigarer for anledningen eller no. Detta kjæme du da igjennom..atter en gang!

ta dæ ein tur ud

 

Les mei om detta:

Misofoni å søvn:

Misofoni kan potensielt ha en innvirkning på en persons evne til å sove. Misofoni er en tilstand der en person opplever sterke negative følelser, som sinne og irritasjon, som svar på visse lyder. Disse lydene, kjent som triggerlyder, kan være vanskelige for en person med misofoni å tolerere, selv når de prøver å sove. For noen mennesker med misofoni kan triggerlyder føre til at de har problemer med å sovne eller holde seg i søvn. Dette kan føre til søvnmangel, noe som kan ha en negativ innvirkning på generell helse og velvære. For å forbedre søvnen, kan en person med misofoni trenge å ta skritt for å redusere eksponeringen for triggerlyder. Dette kan innebære å bruke ørepropper eller støyreduserende hodetelefoner, sove i et eget rom fra en partner som lager triggerlyder, eller bruke hvit støy eller andre beroligende lyder for å blokkere triggerlyder. I tillegg kan terapi og medisiner være nyttig for å håndtere symptomene på misofoni og forbedre en persons evne til å sove.

 

Misofoni på skolen:

Misofoni kan potensielt ha en innvirkning på en persons evne til å lære og prestere godt på skolen. Misofoni er en tilstand der en person opplever sterke negative følelser, som sinne og irritasjon, som svar på visse lyder. Disse lydene, kjent som triggerlyder, kan være vanlige i et skolemiljø, for eksempel at noen banker på blyanten eller rasler med papirene. For en person med misofoni kan disse triggerlydene gjøre det vanskelig å konsentrere seg og fokusere på arbeidet sitt. Dette kan føre til dårlige prestasjoner i skolen og vansker med faglige oppgaver. For å håndtere misofonien og forbedre ytelsen på skolen, kan en person med misofoni trenge å gjøre innkvartering, for eksempel å bruke støyreduserende hodetelefoner eller jobbe i et stille rom. I tillegg kan terapi og medisiner være nyttig for å håndtere symptomene på misofoni og forbedre en persons evne til å lære og prestere godt på skolen.

 

Misofoni på arbeid:

Misofoni er en tilstand som kan påvirke en persons evne til å arbeide. Personer med misofoni kan oppleve sterke negative følelser, som sinne og irritasjon, som svar på visse lyder. Disse lydene kan være vanlige i et arbeidsmiljø, for eksempel at noen skriver høyt eller snakker i telefonen. Disse reaksjonene kan gjøre det vanskelig for en person med misofoni å konsentrere seg og utføre jobben sin effektivt. I noen tilfeller kan en person med misofoni trenge å gjøre innkvartering i arbeidsmiljøet sitt, for eksempel å bruke støyreduserende hodetelefoner eller jobbe i et stille område, for å håndtere tilstanden. I tillegg kan terapi og medisiner være nyttig for å håndtere symptomene på misofoni og forbedre en persons evne til å arbeide.

 

Misofoni parforhold:

Misofoni kan potensielt ha en innvirkning på en persons ekteskap. Misofoni er en tilstand der en person opplever sterke negative følelser, som sinne og irritasjon, som svar på visse lyder. Disse lydene, kjent som triggerlyder, kan være vanlige i et ekteskap, for eksempel en partner som tygger høyt eller banker på fingrene. For en person med misofoni kan disse triggerlydene gjøre det vanskelig å være rundt partneren og kan føre til konflikter og misforståelser. I alvorlige tilfeller kan misofoni bidra til forholdsproblemer og til og med føre til skilsmisse. For å håndtere misofonien og forbedre ekteskapet, kan en person med misofoni trenge å gjøre innkvartering, for eksempel å bruke støyreduserende hodetelefoner eller finne måter å redusere eksponeringen for triggerlyder. I tillegg kan terapi og medisiner være nyttig for å håndtere symptomene på misofoni og forbedre en persons forhold til partneren.

 

Kjekt å vede: Det er ca 50 personer i ein militær tropp, mi æ snaue 500 i Vennesla. Dei 50 æ sannsynligvis ikkje sinnae..

Go Jul å takk for maden!

Legg jønn igjen ein kommentar hvis du slide med det samme..så for mi hellår støtte hverandre med å la hverandre være ifred 😉

 

Takk for at du vippa innom!

Del jønne deia innleggane med andre hvis du fant noe gøy noe. Vipp innom nettbutikken å kikk dæ litt rondt. Der finner du alt ifrå kaffikåpper te bilder du kan ha på veggen. "by Kranglefant" er en kolleksjon med produkter som er utarbeidet i sammen med Ressursen på Hunsøya. Detta er produkter som er vennesla-inspirert. Deia produktane lage di øu her i Vennesla by Kranglefant

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi og våre forretningspartnere bruker teknologier, inkludert informasjonskapsler «cookies» til å samle informasjon om deg for forskjellige formål