fbpx

Hvordan lage et HDR bilde

Fleire og fleire lurer fælt på hvordan jeg går fram for å lage et HDR-bilde.

 

Så her er en liten innføring på hvordan jeg går frem, samt hvilke programmer jeg bruker.

Det hele starter jo ute i felten når jeg knipser disse bildene. De fleste kameraene har noe som heter «bracketing» innebygget i kameraet.

Mitt kamera kan ta 3 stk i slengen. Jeg føler jeg får best resultat med å sette disse innstillingene til +-2, altså et bilde blir tatt som normalt, neste blir undereksponert med -2, og det siste blir overeksponert med +2.

Venneslafjorden-6 
Venneslafjorden-5 
Venneslafjorden-4

LIGHTROOM

Lightroom, et fantastisk verktøy! 

Jeg bruker Ligthroom til til det meste. Import, sortering, redigering samt til eksportering av ymse slag.

Etter at jeg har importert bildene inn i Lightroom så gir jeg de bildene som jeg ønsker et «merke», jeg bruker stjerne-rating. Ei stjerne til de bildene som jeg skal bruke seinere som ikke egner seg til HDR, og 3 stjerner får de som jeg skal bruke i HDR.

Så sorterer jeg de etter rating, slik at kun de med 3 stjerner vises, og eksporterer de over i en egen mappe. Bildene blir da lagret som jpeg.

PHOTOMATIX PRO

Jeg bruker Photomatix Pro til å lage et HDR-bilde, men det finnes mange gode programmer til dette. Rart med det, når en først har funnet «sin» metode, så har jaffal jeg en tendens til å bli værende….

I Photomatix så henter jeg frem det settet med bilder jeg ønsker å bruke….og vips så har programmet laget et «forslag». Jeg kaller det et forslag fordi som regel så ser bildet da ut som noe en kun ser visst en har gått noen dager på syre;)

Det er noen enkle grep/innstillinger som jeg bruker i Photomatix som får bildet til å bli litt mer «realistisk». Dette er jo selvfølgelig smak og behag. Det finnes også endel ferdige presets som også funker greit. «Å flytte lyset», kaller jeg det 😉

Etter at jeg har flyttet og herjet litt med lyset i bildet så lagrer jeg dette i den samme mappen som jeg hentet filene.

Venneslafjorden-4_5_6_tonemapped

Det er mange som sier seg fornøyd med det resultatet de nå har fått, men jeg føler at jeg egentlig er langt ifra ferdig.

Bildet er nok skrekkelig kult og anderledes å se på, men som regel så har det ingenting med det som jeg opplevde/så /følte på plassen da jeg fotograferte det.

 

 

 

For å få bildet slik jeg ønsker så tar jeg nå de 4 bildene inn i Photoshop.

PHOTOSHOP

 Der benytter jeg «lag-funksjonen». Nå er det litt vanskelig å beskrive med ord hva jeg surrer med inn i Photoshop, men skal gjøre et tappert forsøk…

Jeg bruker bildet fra Photomatix som utgangspunkt, de andre 3 bildene ligger i lag under dette.

Så bruker jeg en «børste» for å trekke frem de beste trekkende fra hvert av de tre eksponeringene. Og etter litt dilling og herjing så begynner et anstendig bilde å ta form.

Dette bildet lagrer jeg i ei ny mappe, kaller den nittiniprosent…

 

Denne mappen har jeg lett tilgjengelig i Lightroom, så etter en kjapp synkronisering av denne mappen så er bildet plutselig tilbake i Lightroom.

Det er nå tid for å gjøre bildet perfekt….og det er Lightroom utmerket til.

All oppretting og klipping føler jeg dette programmet er best til….men det er nå sikkert bare meg og mine vaner som tilsier det;). Kan godt gi meg et hint visst noen av dere skal holde et kurs i Photoshop etterhvert, jeg har skrekkelig lyst til å lære mer Photoshop…

Bildet er igrunnen nå ferdig, men om ønskelig er det bare å kjøre på med ymse filter og annet gøy.

Når «unge Hr. Ingebretsen» omsider blir fornøyd så blir bildet eksportert….the final resting place. 

Og der ligger de til jeg ønsker å vippe de over i ei online mappe.

Alle mine bilder kan du finne på www.ingvald.smugmug.com

 

Alle bildene jeg til nå har brukt, bortsett i fra raw-filene og det ferdige bildet blir slettet…..for å lette litt på trykket i disken;)

Håper at denne arbeidsplanen har vært til litt hjelp, men det finnes mange måter å flå ein rev på…

  

 

 

 

Takk for at du vippa innom!

Del jønne deia innleggane med andre hvis du fant noe gøy noe. Vipp innom nettbutikken å kikk dæ litt rondt. Der finner du alt ifrå kaffikåpper te bilder du kan ha på veggen. "by Kranglefant" er en kolleksjon med produkter som er utarbeidet i sammen med Ressursen på Hunsøya. Detta er produkter som er vennesla-inspirert. Deia produktane lage di øu her i Vennesla by Kranglefant

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi og våre forretningspartnere bruker teknologier, inkludert informasjonskapsler «cookies» til å samle informasjon om deg for forskjellige formål